Genom den här bloggen visar jag min skrivprocess med AI. Vad kan det bli för resultat för någon som sällan skriver skönlitterärt? Jag vet lika lite som du om hur det kommer att sluta. Kanske jag inte ens orkar driva det i mål? Det gör inget, för det är processen som är det roliga! Nu kör vi!
AI-verktyg som jag tipsar om i det här inlägget:
Övriga tips:
Varför AI?
Jag började använda AI-verktyg redan hösten 2022. Det började pratas om det på sociala medier, och jag insåg snabbt att vissa av verktygen var riktigt bra att ha på jobbet, och några köptes in, till exempel Jasper, som skriver text. Men jag ville testa mer och framför allt leka mer, så jag skaffade andra verktyg privat. Efter att ha blivit inspirerad av podden Teknik i Akademi, och deras test där de gjorde en podd helt med AI, ville jag göra detsamma. Jag hade sedan tidigare konto på ChatGPT, som är bra på språk och text, och ElevenLabs, som skapar otroligt levande syntetiska röster. Så nu var det dags att leka! Dags att skapa en drama-podd! Eller vad det nu kan kallas – jag är ju ingen expert på podd-branschen.
Men, några problem fanns det att komma över.
- Hur skriver man ens en drama-podd?
- Kommer det funka med syntetiska röster?
Jag tänker lämna det där med syntetiska röster till nästa inlägg. Istället fokuserar jag på hur man börjar skriva en story med ChatGPT. (Jag använder ChatGPT-4, vilket är betalversionen. Men det finns en gratisversion.)
Steg 1. Brainstorma med ChatGPT: Från frågor till svar
Det här var min allra första fråga till ChatGPT:
“Kan du hjälpa mig att brainstorma en idé till en podcast? Det ska vara en fiktion/teater och inte en faktabaserad podcast. Jag har tänkt mig en story med cliffhangers i varje slut och ganska korta avsnitt. Men jag vet inte så mycket om att göra bra podcast, vad ska jag tänka på? Om du behöver, ställ frågor till mig för att ringa in hur jag ska göra.”
Tips! Be ChatGPT att ställa frågor tillbaka.
Vilken genre hade jag tänkt? Vilken målgrupp? Vilket tema skulle min story ha? Och så vidare. Bra frågor som jag inte ens hade reflekterat över än.
Steg 2. Välj genre och tema
Efter att ha funderat på frågorna skickade jag följande svar till ChatGPT:
“Jag hade tänkt mig en science fiction, eller i någon diffus framtid/miljö. Det kan gärna vara en thriller också, eller åtminstone något som känns spännande och hisnande. Storyn behöver vara stark. Målgruppen är vuxna och jag vill arbeta med en huvudperson men ha fler andra karaktärer. Till en början tänkte jag tio avsnitt. Hur långa tycker du de ska vara? Vad är en bra längd? Tema-mässigt så har jag inte tänkt så mycket. Ge gärna lite ingångar :)”
ChatGPT gav mig en uppsjö med förslag som jag kunde gå igenom och ta ställning till. Och det är mycket lättare för min hjärna att bli inspirerad och spinna iväg om jag får en rad med specifika frågor. Hur påverkar teknologin människans liv och moral? Hur ser samhället ut i framtiden? Och hade jag funderat på om min huvudperson kunde vara på en resa för att upptäcka sanningen om sig själv?
Steg 3. Slipa fram din story
Den sista frågan väckte min kreativitet. ChatGPT hade redan gett mig ett förslag till en story i sitt långa svar. Jag skrev tillbaka:
“Tack! 🙂 Har du några mer förslag på story? Jag tänker mig en kvinnlig huvudkaraktär. Hon har ett brustet hjärta efter att ha blivit avvisad och är därför svart i sin syn på livet, men är ändå tvungen att ta sig fram och lösa den uppgift hon fått. Kan du bygga något runt det? Ge mig tre grova idéer.”
Dessa förslag gav ChatGPT:
Idé 1: ”Frostbundna Minnen”
Genre: Science Fiction / Thriller
Handling: I en frusen och avlägsen framtid har huvudkaraktären, en begåvad men brusten forskare, fått i uppdrag att lösa en serie mystiska försvinnanden i en isolerad forskningsstation. Varje försvinnande verkar kopplat till hennes eget förflutna och den kärlek hon förlorade. Varje avsnitt avslöjar en ny ledtråd och ett nytt mysterium som binder samman hennes personliga tragedi med den större konspirationen.
Tema: Förlust, Isolering, Självupptäckt, Teknologins faror.
Idé 2: ”Skuggornas Sång”
Genre: Science Fiction / Noir
Handling: I en dystopisk framtid där musik och känslor är strikt kontrollerade, är huvudkaraktären en tidigare berömd sångerska som nu arbetar som en undre världens informatör. Efter att ha blivit avvisad och förlorat allt, får hon i uppdrag att infiltrera en mäktig organisation som påstås kunna ”bota” brustna hjärtan. Varje avsnitt utforskar en ny del av denna skumma värld, med cliffhangers som knyter samman hennes personliga resa med en större rörelse för frihet och uttryck.
Tema: Kärlek, Förlust, Frihet, Musikens kraft.
Idé 3: ”Tidens Väv”
Genre: Science Fiction / Tidsresor
Handling: Huvudkaraktären är en tidigare passionerad tidsresenär som har förlorat sin tro på kärlek och livet efter ett hjärtskärande svek. Hon får i uppdrag att spåra en farlig brottsling genom tid och rum, men upptäcker att varje steg i jakten speglar hennes egna misstag och förluster. Varje avsnitt tar henne till en ny tidsepok, med cliffhangers som binder samman hennes personliga resa med den större jakten på rättvisa.
Tema: Tid, Förlust, Ånger, Självförlåtelse.
Wow, vilka bra förslag. Nu behövde jag verkligen fundera över vilken idé jag ville gå vidare med. För mig var den sista idén helt klart en vinnare. Fast kanske mest den lilla delen om “Hon får i uppdrag att spåra en farlig brottsling genom tid och rum”. Det kändes som något jag kunde bygga vidare på!
Jag skriver till ChatGPT:
“Jag gillade verkligen den sista! Jag tycker också om när det blir lite surrealistiskt. Kan du skriva om den sista, men där brottslingen hon jagar genom tid och rum visar sig vara hon själv! Hur skulle man få ihop en sådan story?”
Nu börjar stommen i min story verkligen ta form.
ChatGPT ger mig ett utkast till en story. Jag får en skiss över handlingen. En tidsresenär som reser genom tiden och jagar en brottsling. Jag får förslag på tema: Tid, Förlust, Ånger, Självförlåtelse, Identitet, Dualitet.
Och jag får ett förslag på upplösning.
“Berättelsen kan sluta med en kraftfull upplösning där hon måste konfrontera sig själv och de val hon har gjort. Det kan leda till en djupare förståelse och acceptans av sig själv, eller till en öppen och tankeväckande avslutning där hon fortsätter att söka efter svar.”
Utan att jag ens märker det så har orden “djupare förståelse och acceptans” fått genklang i mig. Det är något jag känner igen från mitt eget liv. Att acceptera sig själv. Och det är vad jag senare kommer att välja att ha som tema. Men det där med ett brustet hjärta kommer jag att skippa.
Slutsats och nästa steg
Nu visade jag hur jag med ChatGPT diskuterade fram vad min drama-podd skulle handla om. Jag hade fått en story. Det hela tog väldigt kort tid, kanske runt tio minuter. Hur lång tid hade det tagit utan ChatGPT?
Detta är den första delen i en serie inlägg om att skapa en dramatiserad podcast. I nästa inlägg tänker jag skriva om mina första tester med ElevenLabs och hur jag skulle kunna arbeta med syntetiska röster. Häng med!