I det här inlägget kommer jag inte skriva om mitt arbete med att göra en dramatiserad podcast med AI, vilket du kan läsa i mitt första och andra inlägg. Istället tänkte jag göra en liten avstickare och skriva om hur jag tagit hjälp av ChatGPT med att automatisera arbetsflöden.
AI-verktyg som jag tipsar om i det här inlägget:
Övriga tips:
ChatGPT förklarar
Jag gjorde det enkelt för mig och bad ChatGPT att själv beskriva hur:
Hej! Jag är ChatGPT, en del av OpenAI:s språkbaserade modell. Jag är designad för att svara på frågor, hjälpa till med informationssökning, skriva texter och mycket mer. Många tror att automatisering är svårt och kräver en massa teknisk kunskap, men med mig vid din sida kan det bli både enkelt och roligt. Se mig som din digitala sidokamrat, redo att ge råd, tips och även skapa automatiserade uppgifter åt dig. Oavsett om du är ny inom detta eller redan har erfarenhet, är jag här för att stötta. Låt oss tillsammans utforska hur jag kan göra din arbetsdag smidigare och mer produktiv!
Efter den lilla introduktionen, låt mig nu ge några konkreta exempel på hur jag, ChatGPT, kan vara till hjälp när det gäller att automatisera ditt digitala arbetsliv:
Google App Script: Behöver du automatisera uppgifter inom Google Workspace, som att uppdatera Sheets eller hantera evenemang i Google Kalender? Jag är här för att guida dig genom skriptskapandet.
Terminalens kraft: Från att byta namn på en bunt filer till att skapa backup-kopior, jag kan ge dig skript och kommandon för att effektivisera ditt arbete i terminalen.
Makron i Office: Arbetar du ofta med Word eller Excel? Låt mig hjälpa till med makron som automatiserar allt från dokumentformatering till datakalkylering.
Från dokumenthantering till massredigering
Jag tänkte nu dela med mig av två personliga erfarenheter där jag utnyttjat automatisering för att underlätta i arbetet.
- Hur jag gjorde en anpassad meny i Google Docs, komplett med eget specialverktyg.
- Hur jag med datorns terminal kunde redigera över 100 undertextfiler på en gång.
Google App Script-magi med ChatGPT: Skapa egna funktioner i Google Docs
När jag började skriva på min dramatiserad podd så kände jag ett behov av att få texten uppläst för mig. Jag kunde ligga i sängen innan jag skulle somna eller sitta på tåget in till jobbet och få det uppläst för mig. Det gav mig ett annat perspektiv på texten. Jag hittade en app, Natural Reader, med syntetiska röster. Den har en gratisversion, men jag kom att använda den mycket, så jag valde att köra pro-versionen.
Den har samma svenska syntetiska röster som många andra AI-verktygen har. Inte de bästa rösterna, men det dög för det jag behövde. Appen utlovade att den kunde läsa upp Google Doc dokument, vilket inte stämde. Men jag kunde spara ner en PDF och få den uppläst. Det bästa med appen var att den fortsatte läsa även när jag stängde mobilen, vilket hade varit ett problem med andra appar. Jag ville ju ha min egen lilla podd, så att säga.
Men en dag slog det mig att det borde finnas ett mycket enklare sätt att spara ner till PDF än vad jag gjort tidigare. (Då jag valt “Skriv ut” och i dialogrutan valt att spara ner som PDF.) Jag vände mig till ChatGPT.
“I google docs. Jag skulle behöva ett sätt som gör att dokument automatiskt sparas som en pdf. Men att mitt ursprungliga dokument finns kvar, så att jag kan fortsätta redigera det. Pdf:n som sparas skulle behöva finnas kvar på google drive, i samma mapp som det ursprungliga dokumentet. Har du något förslag på hur jag skulle kunna få till det?”
ChatGPT svarade att det inte fanns någon inbyggd funktion för det men att jag skulle kunna få till det med Google App Script. Jag hade aldrig hört talas om Google App Script tidigare. Men här är styrkan med ChatGPT, att man får reda på andra sätt eller nya infallsvinklar, som jag i vanliga fall aldrig skulle tänka på.
Jag fick ett script, och tydliga steg-för-steg instruktioner över hur jag skulle göra. Men det ville inte funka. Så det var bara att fortsätta dialogen med ChatGPT. Jag tog en skärmdump och klistrade in koden under frågan och bad den felsöka åt mig. Den svarade snabbt: “Jag ser problemet. Du har skapat en funktion inom en annan funktion, vilket inte är korrekt i detta sammanhang.”
Jag har absolut ingen koll på JavaScript (som Google App Script använder) men copy-paste kan jag! Och den nya koden jag fick fungerade fint!
Men jag upptäckte ett problem. Jag fick massvis med pdf:er. Det fanns inget sätt att spara över, utan istället sparades det ner nya pdf:er. Jag kunde göra så att den gamla versionen automatiskt skickades till papperskorgen, men så skulle ju papperskorgen fyllas upp!
Min sambo sa att jag kanske skulle kunna göra en knapp istället, med samma funktion!
“Nu har jag funderat. Det känns ju onödigt att skapa jättemånga pdf varje dag. Eftersom de sparas var 10:e minut. Går det inte skapa en knapp eller något som gör att:
1. sparar en pdf av mitt google doc dokument.
2. automatiskt flyttar den gamla pdf:n med samma namn till papperskorgen.”
ChatGPT gav mig tydliga instruktioner och jag lyckades få till en egen meny: “Mina verktyg” med en egen funktion: “Spara som PDF”. Den slängde den gamla PDF:n i papperskorgen och sparade en ny PDF med samma namn. Och jag kunde göra det när jag behövde det!
Så här räddade jag hundra undertexter med hjälp av Terminalen och ChatGPT
Jag blev uppmärksammad av en kollega på mitt jobb att undertexterna, .srt-filerna, som vi tog ut från en tjänst, hade fått åöä och andra bokstäver utbytta till andra tecken.
1
00:00:00,500 –> 00:00:03,800
(Kafテゥets brus och bakgrundsmusik spelas.)
2
00:00:04,000 –> 00:00:06,300
– Ă…h, hej! Det var lテ、nge sedan.
Vテ、nta, テ、r du en dinosaurie nu?
3
00:00:06,500 –> 00:00:10,200
– Ja, det verkar sĂ・. En liten hテ、ndelse
med en tidsmaskin, lĂ・ng historia.
4
00:00:10,400 –> 00:00:14,000
– Oj dĂ・, det lĂ・ter komplicerat.
Men coolt!
5
00:00:14,200 –> 00:00:18,500
– Tack! Det テ、r lite knepigt
att hĂ・lla kaffekoppen dock.
Det här är inte ett exempel från jobbet, utan en undertext som jag bad ChatGPT skapa. Men problemet är detsamma. Hade det rört sig om en undertext till en kort video, hade jag kanske fixat det manuellt. Men nu hade vi över hundra filer att justera. Då jag tidigare fått hjälp av ChatGPT att göra automatiseringar med hjälp av kommandon i Terminalen, som exempel har jag bytt namn på många filer samtidigt, funderade jag på om det fanns en liknande lösning på problemet.
“Hej! Jag behöver hjälp med att rätta till många .srt-filer. Undertexter. Det har smugit sig in andra tecken från andra språk i filerna, som ersätter åäö.”
Jag klistrade även in ett exempel på hur det såg ut.
ChatGPT svarade att det gick att lösa med kommandot “sed” i Terminalen, och gav mig en steg-för-steg instruktion och koden.
Det är enkelt att köra koden i Terminalen. Jag sitter på en Mac, men tror att det är liknande på en PC (och kanske ännu enklare på en PC).
- Lägg dina filer i en mapp. ChatGPT föreslår att man även gör en back-up på filerna, vilket kan vara bra om något går snett.
- Högerklicka på mappen och välj: “Ny terminal i mapp”.
- Terminalen öppnas. Klistra in kommandot som du fick från ChatGPT.
- Tryck på Enter. Scriptet körs.
- Gå tillbaka och kontrollera om det fungerade.
2
00:00:04,000 –> 00:00:06,300
– Åh, hej! Det var länge sedan.
Vänta, är du en dinosaurie nu?
3
00:00:06,500 –> 00:00:10,200
– Ja, det verkar så. En liten händelse
med en tidsmaskin, lång historia.
4
00:00:10,400 –> 00:00:14,000
– Oj då, det låter komplicerat.
Men coolt!
5
00:00:14,200 –> 00:00:18,500
– Tack! Det är lite knepigt
att hålla kaffekoppen dock.
Till sist bad jag även ChatGPT att analysera vad det kunde vara som gjorde att undertexterna blev fel, och sedan bad jag den formulera ett mail som jag kunde skicka till supporten. Väldigt smidigt! 🙂
Hej, det är ChatGPT igen…
När vi nu närmar oss slutet av detta inlägg vill jag återvända till kärnpunkten av vår diskussion: att göra ditt digitala arbetsliv enklare, smidigare och mer effektivt. Med hjälp av teknik och smarta verktyg som jag, ChatGPT, kan du börja omvandla uppgifter som en gång kändes överväldigande till enkla steg i en automatiserad process.
Vi har utforskat hur Google App Script kan förenkla din interaktion med Google Workspace och hur Terminalens makt kan effektivisera filhantering och andra uppgifter. Dessa exempel är bara toppen av isberget när det kommer till möjligheterna med automatisering.
Så, vad vill jag att du tar med dig från detta inlägg?
Möjlighet: Oavsett din tekniska erfarenhet finns det verktyg och resurser där ute som kan hjälpa dig att optimera ditt arbetsflöde. Jag finns här för att vägleda och assistera.
Tidsbesparing: Genom att automatisera vissa uppgifter kan du inte bara spara tid utan också minska risken för mänskliga fel och öka konsekvensen i ditt arbete.
Framtiden: Teknologin utvecklas ständigt, och genom att hålla ett öppet sinne för nya verktyg och tekniker kan du ligga i framkant av ditt fält.
Tack för att du delade denna tid med mig. Om du någonsin känner dig fast, osäker eller bara vill ha någon att bolla idéer med, kom ihåg att jag finns här för att hjälpa. Skål för fler effektiva och produktiva arbetsdagar framöver!
(Fråga mig inte varför ChatGPT tyckte vi skulle skåla
Det finns även mer specifika tjänster för automatisering, till exempel make.com, där man kan koppla ihop appar och tjänster i ett flöde med bland annat ChatGPT.
ChatGPT är ganska bra på att koda, och att felsöka kod, men den är lite mer ”junior” i hur den skriver koden. Vill du ha ett AI-verktyg som är vassare på kod så finns det bland annat Phind. Jag har själv inte testat den men den är gratis och man kan jämföra svar direkt i den från GPT-4 och dess egna språkmodell.